Aloe vera – mit hihetünk el?

aloe_vera_gel1-70x70Rendkívül alapos összeállítás jelent meg a Mayo Klinika honlapján az Aloe Vera hatásairól. A cikk megpróbálja szétválasztani a valóban létező kedvező hatásokat az alaptalan lelkendezésektől

aloe_vera_liquid_picture_170414Rendkívül alapos összeállítás jelent meg a Mayo Klinika honlapján az Aloe Vera hatásairól. A cikk megpróbálja szétválasztani a valóban létező kedvező hatásokat az alaptalan lelkendezésektől. Tulajdonképpen meglepő, hogy miközben hetven éve jelentek meg az első közlemények az aloe vera előnyös hatásairól, például a sugárkezelés szövődményeinek enyhítéséről, ma is alig van elfogadható felmérés a hatások nagy részéről – miközben ezeket a korai eredményeket sem sikerült megerősíteni.

Mi teljesen egyértelmű, az az aloe latex hashajtó hatása.

A további hatások már nem ilyen egyértelműek:

Rákmegelőző hatás: egy kis felmérés tüdődaganat esetében igazolt valamelyes hatást, de nem egyértelmű, hogy ez valóban az aloenak tudható-e be. Más daganatoknál nem végeztek hasonló felmérést.

Nemiszervi herpes és pikkelysömör esetében is észleltek ígéretes hatást, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen formában viszik fel a bőrre a hatóanyagot (például úgy tűnik, hogy a herpes esetében hatékonyabb volt, ha hidrofil jellegű krémben vitték fel, mintha magát a gélt használták.) Ugyanakkor nem gyorsította az ajakherpes és az afták gyógyulását.

Két felmérés szerint cukorbetegségben a vér cukorszintjét csökkentette, de egy későbbi felmérés ezt nem tudta megerősíteni. Ha a hatás valóban létezik, akkor gondolni kell arra, hogy cukorbetegeknél a cukorszint ellenőrizetlen csökkenése valójában veszélyesebb, mint az emelkedése.

Az aloe gél legnépszerűbb felhasználása a sebek gyógyítása. Itt két megbízható adat létezik: felfekvések esetén egyértelműen hatástalan volt, fertőzött sebek esetében pedig még lassította is a sebgyógyulást.

Mellékhatások: számos forgalmazó úgy állítja be a terméket, mint amelynek nincs mellékhatása. Néhány lehetséges mellékhatás ennek cáfolatára (a lista nem teljes!):

  • terhességben az aloe latex (de valószínűleg az aloe ital is)méhösszehúzódásokat okozhat, ami elvileg koraszüléshez vezethet. Nem ismert, hogy az anyatejbe átkerül-e. Mindezek miatt terhesek és szoptató anyák esetében nem ajánlott a fogyasztása
  • a hashajtó hatás csökkentheti a szérum kálium szintet, ami szívritmuszavarhoz vezethet
  • hosszabb használat után székrekedés fejlődhet ki (akár egy hét után is)
  • egy-egy esetben leírtak súlyos májkárosodást, illetve gyanúba került az aloe gél, hogy a vastagbélrák esélyét növeli

Aki teheti, érdemes elolvasnia az egész cikket angol nyelven, melyből csak rövid kivonatot adtunk a fentiekben.

Vélemény, hozzászólás?