Vega teszt

vegatest-II-70x70Washington állam főügyésze pert indított egy természetgyógyász ellen, azzal az indokkal, hogy megalapozatlan állításokat tett az általa “elektrodermális tesztnek” nevezett eljárással kapcsolatban.

A főügyész hivatala által adott tájékoztatás szerint a természetgyógyász súlyosan megsértette a fogyasztóvédelmi törvényt, és minden egyes esetért külön-külön 2000 dollárra büntethető. Több ezer beteget kezelt, miközben “diplomája” sem érvényes az államban.

vegatest-II-297x200A kanadai hatóságok már 2002-ben betiltották a Vega-tesztet. Az Egyesült Államokban is többször előfordult már, hogy az FDA (a gyógyászati segédeszközök és műszerek engedélyezésére jogosult szervezet) megbírságolta a Vega-tesztet végzőket azon a címen, hogy berendezésüket engedély nélkül használták.

A Vega-tesztet leggyakrabban az allergia diagnózisára használják, de a fenti ügyekben előfordult, hogy például depresszió diagnosztizálásra is felhasználták.

A Vega-tesztet végzők egyetlen esetben sem tudtak hitelt érdemlő bizonyítékokat felmutatni arra nézve, hogy a műszer képes bármilyen hasznos információval szolgálni.

forrás:
http://www.healthwatcher.net/Quackerywatch/Quack-machines/

Vélemény, hozzászólás?