Új szer a vitiligo kezelésére

A vitiligo kezelésére a mai napig nincs biztos hatású módszer. Bár az esetek körülbelül felében elérhető a fehér foltok visszabarnulása, de a szokásos kezelések igen hosszadalmasak és költségesek. Folyamatosan keresik ezért a kutatók az újabb lehetőségeket a betegség gyógyítására.

A környező országokban egy ideje már forgalomban van egy kataláz és szuperoxid diszmutáz tartalmú krém, melyért már meg is indult a bevásárlóturizmus. Magyarországon januárra várható a szer engedélyeztetése.

Régebbi megfigyelés, hogy a vitiligos bőrben a kataláz szintje alacsonyabb, mint az egészséges bőrben. Feltételezik, hogy ennek eredményeképpen a hámban felszaporodik a hidrogén peroxid (H2O2), mely gátolja a tirozináz enzimet; napfény hatására pedig még aktívabb károsító oxigén-származékok képződnek, melyek egyrészt elhalványíthatják a melanint, másrészt a sejteket is károsíthatják a hámban.

A kataláz és pszeudokataláz enzimeket UV-B sugarakkal vagy napoztatással szokás kombinálni, bár egyesek szerint enélkül is elérhető bizonyos mértéku visszabarnulás.

Az újonnan forgalomba kerülő szerről nagyon kevés meggyőző adat áll rendelkezésre, egy megfigyelés szerint a betegek 70%-ában tett valamit, de csak az esetek 5%-ában hozott létre jelentős (50% feletti) barnulást négy hónapos kezelés után. Úgy tűnik, a szer önmagában elsősorban a további kifehéredés megakadályozására alkalmas.

A korábban már használt pszeudokataláz tartalmú készítményekkel kapcsolatban azt figyelték meg, hogy elsosorban a fülön, az arcon és a nemiszerveken muködött, míg a kézen és a lábon alig volt hatásos.

A különbözo kataláz és pszeudokataláz tartalmú készíményekkel elért eredmények nem hasonlíthatók össze, ugyanis az enzimek nagyméretu molekulák, maguktól nem szívódnak fel, csak különleges technológiai eljárással oldható meg a molekula bejuttatása, ez pedig egészen bizonyosan nem azonos a különbözo készítményeknél – korábban már kerültek forgalomba emiatt teljesen hatástalan készítmények is.

{2} Thoughts on “Új szer a vitiligo kezelésére

    • Egyes bőrbetegségeknél ki lehet mutatni azt, hogy néhány héttel valamilyen lelki trauma után gyakrabban fordulnak elő. A vitiligo esetében is van erre utaló jel, de az összefüggés nem teljesen egyértelmű. Az is kérdés, hogy ha valahogy igazolódna is, mit tudnk kezdeni ezzel az információval. Nem valószínű pl, hogy pszichoterápia gyógyítaná a vitiligot.

Vélemény, hozzászólás?