Új szer a vitiligo kezelésére

A vitiligo kezelésére a mai napig nincs biztos hatású módszer. Bár az esetek körülbelül felében elérhető a fehér foltok visszabarnulása, de a szokásos kezelések igen hosszadalmasak és költségesek. Folyamatosan keresik ezért a kutatók az újabb lehetőségeket a betegség gyógyítására.

A környező országokban egy ideje már forgalomban van egy kataláz és szuperoxid diszmutáz tartalmú krém, melyért már meg is indult a bevásárlóturizmus. Magyarországon januárra várható a szer engedélyeztetése.

Régebbi megfigyelés, hogy a vitiligos bőrben a kataláz szintje alacsonyabb, mint az egészséges bőrben. Feltételezik, hogy ennek eredményeképpen a hámban felszaporodik a hidrogén peroxid (H2O2), mely gátolja a tirozináz enzimet; napfény hatására pedig még aktívabb károsító oxigén-származékok képződnek, melyek egyrészt elhalványíthatják a melanint, másrészt a sejteket is károsíthatják a hámban.

A kataláz és pszeudokataláz enzimeket UV-B sugarakkal vagy napoztatással szokás kombinálni, bár egyesek szerint enélkül is elérhető bizonyos mértéku visszabarnulás.

Az újonnan forgalomba kerülő szerről nagyon kevés meggyőző adat áll rendelkezésre, egy megfigyelés szerint a betegek 70%-ában tett valamit, de csak az esetek 5%-ában hozott létre jelentős (50% feletti) barnulást négy hónapos kezelés után. Úgy tűnik, a szer önmagában elsősorban a további kifehéredés megakadályozására alkalmas.

A korábban már használt pszeudokataláz tartalmú készítményekkel kapcsolatban azt figyelték meg, hogy elsosorban a fülön, az arcon és a nemiszerveken muködött, míg a kézen és a lábon alig volt hatásos.

A különbözo kataláz és pszeudokataláz tartalmú készíményekkel elért eredmények nem hasonlíthatók össze, ugyanis az enzimek nagyméretu molekulák, maguktól nem szívódnak fel, csak különleges technológiai eljárással oldható meg a molekula bejuttatása, ez pedig egészen bizonyosan nem azonos a különbözo készítményeknél – korábban már kerültek forgalomba emiatt teljesen hatástalan készítmények is.

Vélemény, hozzászólás?